wtorek, 28 sierpnia 2012

OGÓRKI PO MEKSYKAŃSKU




Meksykańskie ogórki to przepis, dla tych, którzy lubią coś na ostro :)

Składniki:

  • 4 kg ogórków
  •  8 łyżek soli
  • 2 łyżki chili ( ja dałam jedną i tak są ostre J)
  •  ½ szklanki oleju
  • 1-2 główki czosnku
  • 1 ½ szklanki octu
  • ½ kg cukru
  • 6 liści laurowych
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  •  3-4 łyżki gorczycy
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki

Wykonanie

-        Ogórki pokroić w grube plastry (2cm)
-        Posolić odstawić na 12 godzin (mieszać)
-        Rozgrzać olej i polać gorącym ogórki
-        Dodać zmiażdżony czosnek i przyprawy
-        Ocet zagotować z cukrem
-        Gorącą zalewę wlać do ogórków
-        Odstawić na kolejne 12 godzin (w ciemne miejsce)
-        Następnie przełożyć do słoików oraz zalać powstałą zalewą i je dokładnie zakręcić.
-        NIE PASTERYZOWAĆ!!
-        Po upływie 1 miesiąca ogórki będą gotowe J





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...