piątek, 14 września 2012

Zupa grysikowa


Składniki:
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • natka pietruszki
  • ¼ selera
  •  mały kawałek pora
  • 2 ziemniaki
  • ok. 3 łyżki kaszki manny
  • kostka rosołowa mięsna lub warzywna


Wykonanie
Na początek do garnka wlewamy ok. 1,5 litra wody wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy wywar (zupkę możemy gotować również na skrzydełku). Następnie umyte, obrane warzywa ścieramy na tarce na grubszym oczku. Ziemniaki kroimy w kosteczkę. Warzywa dodajemy do gotującego się wywaru, gdy lekko zmiękną dodajemy kaszkę mannę i gotujemy na wolniejszym ogniu od czasu do czasu mieszając. Zupka będzie gotowa kiedy warzywa będą miękkie a kaszka manna spęcznieje. Podajemy ze świeżą  natką pietruszki.

Zupkę można podawać już 10 mies. dziecku bez kostki rosołowej i zmiksowaną blenderem. W okrojonej wersji bez pora, natki i kostki rosołowej można podać dziecku mniejszemu.Dziecko 6 miesięczne może zjeść papkę jarzynową, bez wywaru, a następnie zupkę z gotowanym mięsem- np.pierś kurczaka.

Najnowsze badania wykazały, że gluten (kaszka manna) powinno już podać się dziecku 5-6 miesięcznemu w małej ilości jeśli dziecko jest na piersi, lub w 5 miesiącu, gdy jest na butelce.






3 komentarze:

  1. zupka fajna, ale chyba nie dla maluszka - kostka rosołowa dla pólrocznego dziecka???

    OdpowiedzUsuń
  2. można pominąć:) kostkę dla dziecka:) jak najbardziej

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...