poniedziałek, 8 października 2012

Fasolka po bretońsku

Niedawno pojawił się fajny przepis na to danie. A to nieco inna wersja mojego M.

Składniki:

  • opakowanie fasoli  "Jaś"
  • boczek wędzony
  • laska kiełbasy
  • cebula
  • majeranek
  • pieprz i sól
  • papryka ostra
  • koncentrat pomidorowy
  • curry


Fasolę moczymy przez godzinę w wodzie. Potem w tej samej wodzie, z dodatkiem soli, ją gotujemy.




 Z boczku wędzonego odcinamy warstwę ze skórką. Potem wytapiamy z niej tłuszcz.




 Na tym tłuszczyku smażymy pokrojony boczek i kiełbaskę. Pod koniec smażenia dodajemy pół cebulki pokrojonej w talarki.







Resztę cebulki ścieramy na tarce i dodajemy jako następny składnik na patelnię. Całość wlewamy do garnka z gotująca się fasolą. Doprawiamy pieprzem, papryką, majerankiem i curry. Gotować przez godzinę. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy. Całość gotować jeszcze przez około 2 godziny do momentu aż sos zgęstnieje a fasola będzie miękka
A tak się prezentuje na talerzu:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...