Niezastąpiony w kuchni azjatyckiej. Przyprawa i lekarstwo –
robi furorę na całym świecie. Należy do najstarszych roślin uprawnych, przyprawowych oraz
leczniczych. Do niedawna w Polsce był dostępny jako przyprawa zmielona. Obecnie
można już kupić korzeń imbiru w supermarkecie.
Na co ten imbir?
- Wzmacnia odporność
- Ułatwia trawienie
- Ma działanie rozkurczowe, żółciowe
- Zapobiega mdłościom
- Wskazany osobom z podwyższonym cholesterolem, chroni przez zakrzepami
- Leczy migreny
- Łagodzi bóle miesiączkowe
- Wspomaga leczenie przeziębień
- Odkaża jamę ustną
- Przeciwdziała infekcjom,
- Rozgrzewa i poprawia krążenie
- Dodaje energii
- Jest afrodyzjakiem
Dla kogo nie polecany?
- Dla kobiet w ciąży
- Dla matek karmiących
- Dla wrzodowców
Jak smakuje?
Jest dość ostry.
Do jakich potraw
- do tłustych mięs, ale bez ziół, bo ich smaki się kłócą
- dobrze komponuje się z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, goździkami, gałką muszkatołową, pieprzem
- kandyzowany imbir maczany w sosie sojowym jest dodatkiem do sushi
- mielony imbir aromatyzuje herbatniki, ciasta, sałatki owocowe, pieczone jabłka
Przedawkowanie
W razie przedawkowania można odczuwać zawroty głowy, senność, nudności, nieregularny rytm bicia serca. Nie należy łączyć różnych preparatów zawierających imbir.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz