niedziela, 21 października 2012

Koperty z jabłkami i/lub gruszkami


Przepis wzięłam od Magdy z bloga

Składniki
  • 4 jabłka, 1 gruszka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 15 dag serka homogenizowanego waniliowego
  • 6 łyżek cukru
  •  6 łyżek mleka
  • 5 łyżek oleju
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy      
Ciasto
Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, w osobnej misce, serek wymieszać z 4 łyżkami cukru i mlekiem olejem i solą. Masę serową dodać do mąki z proszkiem. Wyrobić na gładką masę, ciasto podzielić na 15 części. Kolejno rozwałkować prostokątne placki. Jedną połowę naciąć (albo nie), brzeg posmarować białkiem. Na drugą nałożyć około łyżeczki musu jabłkowego, przykryć częścią z nacięciami i zlepić brzegi ciastka. Włożyć na blaszkę. Piec ok. 15 min w temperaturze 200°

Masa
Jabłka obrać i pokroić. odcisnąć, dodać 2 łyżeczki cukru i cukier waniliowy. Nakładać farsz na ciasto.
Ciastka posypać można cukrem pudrem np. cytrynowym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...