niedziela, 28 października 2012

kotlety mielone

Często w naszych domach goszczą kotlety mielone. W moim domu najczęściej w wersji z mięsa wieprzowego. Dziś zrobiłam nieco inne, bo z połączonego mięsa drobiowego i wieprzowego.




Składniki:

 kg piersi z kurczaka
30 dag boczku surowego
2 jajka
sól, pieprz
bułka czerstwa
bułka tarta
cebula
olej do smażenia

Mięso mielimy w maszynce, boczek również. Cebulkę zrumienić na patelni, zmielić, dodać do mięsa. Następnie postępujemy tak jak w tradycyjnych kotletach. Bułkę moczymy w wodzie ( lub mleku jak niektórzy to robią ), odciskamy, dodajemy do mięsa. Dodajemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Wbijamy jajka. Mieszamy całość. Jeśli masa jest zbyt rzadka dosypujemy jeszcze trochę bułki tartej. Formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju. 
Kotlety można podać z ziemniakami lub kaszą, ogórkiem kiszonym lub buraczkami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...