piątek, 5 października 2012

OPONKI



A oto jeszcze jeden przepis naszej stałej czytelniczki pod pseudonimem: kotek23

Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka octu
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • pół kieliszka spirytusu
Wykonanie
Połączyć wszystkie składniki,a następnie  wyrobić w miarę gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na stolnicy, na grubość około 2cm. Z tak przygotowanego ciasta wykrawać szklanką kółeczka a kieliszkiem zrobić dziurki.

Oponki smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu (smalcu) . Oponki powinny być złote z każdej strony.


Po usmażeniu osączyć je na ręczniku papierowym, a po lekkim przestygnięciu posypać cukrem pudrem.


.

3 komentarze:

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...