czwartek, 25 października 2012

KRWAWE PALUSZKI CIOTKI TEKLI NA HALLOWEEN



Składniki:
  • 500 g mąki
  • 250 g miękkiego masła
  • 220 g cukru
  • 1 jajko +1 żółtko
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


oraz
  • dżem truskawkowy (ja użyłam takiego w wyciskanej tubce - lepiej się nakłada) 
  • obrane ze skórek migdały


Ze wszystkich składników, poza dżemem i migdałami, zagniotłam kruche ciasto i wstawiłam na 30 minut do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C (bez termoobiegu) i przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyjmujemy schłodzone ciasto i kształtując palce, rolujemy małe kawałki. Pałeczki nie mogą być za grube, ponieważ podczas pieczenia "rozchodzą się na boki". Czubek palca smarujemy dżemem i doklejamy "pazur" z migdała. Tak przygotowane palce wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 8-10 minut.
Z podanej porcji ciasta wychodzi ok 150 palców - ok 6 blach.
Najlepiej przechowywać je w puszkach lub dużym szklanym słoju.

Przepis przesłała pani Kasia na konkurs: http://edupelzaki.pl/konkurs,62,halloweenowo-u-edupelzakow

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...