Składniki:
- 500 g mąki
- 250 g miękkiego masła
- 220 g cukru
- 1 jajko +1 żółtko
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
oraz
- dżem truskawkowy (ja użyłam takiego w wyciskanej tubce - lepiej się nakłada)
- obrane ze skórek migdały
Ze wszystkich składników, poza dżemem i migdałami,
zagniotłam kruche ciasto i wstawiłam na 30 minut do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C (bez termoobiegu) i przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyjmujemy schłodzone ciasto i kształtując palce, rolujemy małe kawałki. Pałeczki nie mogą być za grube, ponieważ podczas pieczenia "rozchodzą się na boki". Czubek palca smarujemy dżemem i doklejamy "pazur" z migdała. Tak przygotowane palce wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 8-10 minut.
Z podanej porcji ciasta wychodzi ok 150 palców - ok 6 blach.
Najlepiej przechowywać je w puszkach lub dużym szklanym słoju.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C (bez termoobiegu) i przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyjmujemy schłodzone ciasto i kształtując palce, rolujemy małe kawałki. Pałeczki nie mogą być za grube, ponieważ podczas pieczenia "rozchodzą się na boki". Czubek palca smarujemy dżemem i doklejamy "pazur" z migdała. Tak przygotowane palce wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 8-10 minut.
Z podanej porcji ciasta wychodzi ok 150 palców - ok 6 blach.
Najlepiej przechowywać je w puszkach lub dużym szklanym słoju.
Przepis przesłała pani Kasia na konkurs: http://edupelzaki.pl/konkurs,62,halloweenowo-u-edupelzakow
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz