sobota, 16 lutego 2013

Pączki

Za nami tłusty czwartek i ostatki. To przepis na pączki łatwe w przygotowaniu.



Składniki na ciasto:                                                        Rozczyn z drożdży:

2 kg mąki                                                                       20 dag drożdży                                                             
12 żółtek                                                                        1 łyżka mąki
2 całe jajka                                                                    1 łyżka cukru
1 litr mleka                                                                     trochę mleka
1 szklanka cukru
10 łyżek oleju
szczypta soli

Mleko delikatnie podgrzewamy.Przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy mąkę, cukier i odrobinę ciepłego mleka. Całość musi mieć konsystencję papki.


Czekamy około 10 minut aż drożdże wyrosną.


Mąkę wsypujemy do dużej miski. Żółtka rozbełtać i również dodać. Następnie wbijamy całe jajka, dodajemy ciepłe mleko, olej, cukier, szczyptę soli i rozczyn z drożdży.



Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia ( około 30 minut )



Po tym czasie formujemy pączki. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.


Smażymy na rozgrzanym oleju. Odsączamy. Możemy posypać cukrem pudrem, dekorować lukrem, dodać dżem.



Smacznego!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...