Istnieją trzy tradycyjne metody gotowania białego ryżu długoziarnistego.
1. W dużej ilości wody
Ryż należy wrzucić do garnka z osolonym wrzątkiem i wymieszać. Gotować około 10 minut. Odcedzić i wyłożyć na blachę. Suszyć ok 10 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 90 stopni Celsjusza. Ziarna ryżu oddzielić widelcem.
2. Metoda wchłaniania wody
Metoda ta pozwala na zachowanie największej ilości składników odżywczych jakie ma ryż. Należy najpierw opłukać go, potem wsypać do garnka. Zalać wodą w proporcji 1:2. Dodać płaską łyżkę soli. Gotować na małym ogniu do czasu wchłonięcia wody.
3. Podsmażanie
Suche ziarna ryżu należy zeszklić w niewielkiej ilości oleju a następnie gdy już się zarumienią wlać wodę i kontynuować gotowanie zgodnie z metodą nr 2.
1. W dużej ilości wody
Ryż należy wrzucić do garnka z osolonym wrzątkiem i wymieszać. Gotować około 10 minut. Odcedzić i wyłożyć na blachę. Suszyć ok 10 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 90 stopni Celsjusza. Ziarna ryżu oddzielić widelcem.
2. Metoda wchłaniania wody
Metoda ta pozwala na zachowanie największej ilości składników odżywczych jakie ma ryż. Należy najpierw opłukać go, potem wsypać do garnka. Zalać wodą w proporcji 1:2. Dodać płaską łyżkę soli. Gotować na małym ogniu do czasu wchłonięcia wody.
3. Podsmażanie
Suche ziarna ryżu należy zeszklić w niewielkiej ilości oleju a następnie gdy już się zarumienią wlać wodę i kontynuować gotowanie zgodnie z metodą nr 2.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz